Schone lucht in huis door ventilatie onderhoud
Elke dag ademt je zo’n 11.000 liter lucht in, waarvan zo’n 80% wanneer je binnen bent. In elk huis is vocht en vuil aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan dit de woning verlaten. Dat is belangrijk, want een te vochtig binnenklimaat kan leiden tot:
· hoofdpijn
· slaapproblemen
· huidklachten
· longaandoeningen als astma of allergieën
Wist je dat:
27% van alle Nederlanders de eigen gezondheid ondergemiddeld beoordeelt
49% van hen heeft last van verminderde energie en lusteloosheid
66% heeft vaak last van een zere keel of loopneus
In 22% van de gevallen is de oorzaak vocht
Bij 24% is onvoldoende frisse lucht de oorzaak van de problemen
Met een goed werkend ventilatiesysteem wordt gezonde lucht aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Hierdoor verminderen gezondheidsklachten zodat je kunt genieten van een huis met frisse lucht.
Soorten ventilatie
Er zijn 3 soorten ventilatie mogelijk in een woning:
1. Natuurlijke luchtafvoer
Hier is geen mechanische ventilatie in huis en moet het huis ‘natuurlijk’ luchten door naden, kieren, roosters. Zorg daarom dat deze niet dicht gemaakt zijn tegen de kou. Ook het open zetten van ramen en deuren zorgt (tijdelijk) voor frisse lucht. Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Ventileren zorgt namelijk voor de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht.
2. Mechanische ventilatie: voor nog betere ventilatie in huis!
Mechanische ventilatie is een welkome aanvulling op de natuurlijke ventilatie van een huis. Door middel van een elektrische ventilator wordt continu verbruikte lucht uit de woning afgevoerd. De meeste mechanische ventilatiesystemen zijn klein van stuk en vierkant. Via afzuigventielen zuigt het mechanische ventilatiesysteem vervuilde en vochtige lucht uit de badkamer of keuken. Ventilatieroosters zorgen ervoor dat er weer frisse lucht het huis binnenkomt.
3. Warmte terugwininstallatie (WTW): hergebruik warmte!
Een warmte terugwininstallatie wordt tegenwoordig in nieuwbouwwoningen geplaatst omdat deze warmte hergebruikt. Het systeem zuigt lucht uit huis, filtert dit en verwarmt het. Vervolgens blaast de WTW-installatie de verse lucht weer terug, waardoor energie bespaard wordt. Koude tocht of luchtstromen zijn hierdoor niet aan de orde en de lucht in huis blijft goed geventileerd.
Ons ventilatie advies
Voor een gezond huis en een goed onderhouden ventilatiesysteem, adviseren wij je om regelmatig een reiniging uit te laten voeren. Daarnaast is het slim om de ventilatiebox in huis te laten reinigen. Sluit hiervoor een onderhoudscontract bij Romijnders af, zodat je hier geen omkijken naar hebt.
Onderhoud mechanische ventilatie
Douchen, koken, schoonmaken, stofzuigen en andere klussen in huis kunnen de luchtkwaliteit behoorlijk verslechteren. Door ophopend vuil in het mechanische ventilatiesysteem kan het systeem na verloop van tijd minder goed functioneren. Om ervoor te zorgen dat de mechanische ventilatie blijft verversen en minder energie verbruikt, moet het systeem regelmatig onderhouden worden. Door een servicecontract of een all-in contract af te sluiten in combinatie met een onderhoudscontract voor de cv-ketel, kan voor een vast bedrag per maand (exclusief materiaalkosten en arbeidsloon in geval van storingen) dit klusje uit handen genomen door Romijnders.
Welke werkzaamheden voert onze monteur uit tijdens de onderhoudsbeurt:
· Onderhoud en reiniging van de unit en de ventielen
· Meting van de afzuigcapaciteit
Onderhoud warmte terugwininstallatie
Een wtw-installatie moet goed onderhouden worden. Reinig eens per twee maanden de filters en voorkom dat vuile filters schimmel en bacteriën de woning inblazen. Deze kunnen op hun beurt weer allergische reacties of ademhalingsproblemen veroorzaken. In combinatie met een onderhoudscontract voor de cv-ketel, een servicecontract of een all-in contract kan voor een vast bedrag per maand (exclusief materiaalkosten en arbeidsloon in geval van storingen) een onderhoudscontract afgesloten worden voor een WTW-unit.
Welke werkzaamheden voert onze monteur uit tijdens de onderhoudsbeurt:
· Vervangen of schoonmaken stoffilters
· Ventilatoren en het warmteblok controleren op verstoppingen
· Reinigen van de ventilatoren en het warmteblok
Met een goed werkend ventilatiesysteem zorg je dus voor frisse lucht in huis. Dus heb jij een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-unit in huis? Laat deze dan meteen even reinigen door onze monteur tijdens de CV-ketel onderhoudsbeurt. Wel zo’n fijn idee toch?