Zonneboiler
Een energiezuinige manier om water te verwarmen
Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonne-energie. Dat is een energiezuinige methode en daardoor ook kostenbesparend. Bij Romijnders plaatsen we zonneboilers die bestaan uit een zonnecollector met meerdere vacuümbuizen, een opslagmodule en een pompunit. De opslagmodule slaat warm water tot 80 graden op en is geschikt tot 280 liter douchewater.
Wat het systeem zo uniek maakt is dat dit systeem vorstveilig is zonder dat het gebruik maakt van een antivriesmiddel en hierdoor ook onderhoudsvrij is. Wel moet jaarlijks het waterniveau gepeild worden. Het aanvullen van water gaat eenvoudig met de meegeleverde slang.
Het systeem werkt als volgt:
- De collector wordt op het dak gemonteerd en is voorzien van vacuümbuizen.
- De infraroodstraling van de zon verwarmt de vacuümbuizen.
- Door water te laten circuleren tussen collector en opslagvat wordt de warmte opgeslagen.
- Het compacte opslagvat staat binnen en is aangesloten op de koud-waterleiding.
- De warmtewisselaar in het opslagvat zorgt ervoor dat het door de zon voorverwarmde water jouw combiketel (of ander warmwatertoestel) instroomt.
- Zo hoeft jouw warmwatertoestel veel minder water te verwarmen, waardoor het gasverbruik flink daalt.
Waarom een zonneboiler van Romijnders?
- De slimste zonneboiler van Nederland
- Betrouwbaar en milieuvriendelijk
- Tot 70% minder energieverbruik op warm tapwater
- 10 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar garantie op arbeid
- Vrijwel geen onderhoud
- Binnen een halve dag geïnstalleerd
- Monitoren via de app
- Subsidie mogelijk voor de aanschaf
In de video leggen we uit hoe dat deze zonneboiler werkt:
Veelgestelde vragen
Het opslagvat van een zonneboiler wordt aangesloten op de koud water invoer van de cv- ketel. Als het opslagvat van de boiler warm is gaat het warme leidingwater door de cv-ketel heen, waardoor deze niet of minder hard hoeft te werken. Als het warme water op is, neemt de cv-ketel het werk over. Je hebt dus altijd warm water.
Een zonneboiler is veel minder gevoelig dan een zonnepaneel. Met een schaduw op de collector blijft de zonneboiler gewoon werken. Uiteraard is zo min mogelijk schaduw op een zonnecollector het beste, maar een kleine en tijdelijke slagschaduw hindert niet.
Een zonneboiler is goed voor de portemonnee. Zo heb je warm water voor de helft van de prijs en kun je subsidie aanvragen. Met de zonneboiler die wij leveren haal je voordelig warmwater in huis. Vanaf ongeveer € 3100,- staat deze duurzame oplossing geïnstalleerd op het dak.
Nu dat de regering heeft aangegeven dat de gasprijzen zullen stijgen, kan het financieel interessant zijn om een zonneboiler aan te schaffen. Het rendement van een zonneboiler is hoog, en met de huidige subsidies - welke worden gegeven over de aanschafprijs - is de terugverdientijd zo’n 8 tot 10 jaar.
- Ruimte voor de collector van minimaal 1,6 x 2,0 m op een schuin dak of 2,0 x 2,0 op een plat dak;
- Beschikbaar dakoppervlak tussen het oosten en westen;
- Een combiketel/boiler voor gebruik van warm tapwater;
- Ruimte voor het buffervat, minimaal 60 x 60 cm, te plaatsen binnen 2 meter van de tapwaterinstallatie;
- Het is mogelijk om leidingen te leggen van de plek waar de collector op het dak staat naar de opslagmodule;
- Een vrij stopcontact binnen 1,5 meter van het opslagvat;
- Een vulkraan binnen 3 meter van het opslagvat.
Bij zonnepanelen kan de warmte die is gewonnen uit de energie van de zon terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet. Bij een zonneboiler is dat niet het geval. Het is daarom belangrijk om de zonneboiler nooit te groot te dimensioneren, anders zou dit een nadelige invloed kunnen hebben op de terugverdientijd.
Naast warm water uit de kraan kan er gekozen worden voor een zonneboiler die aangesloten wordt op de cv-installatie. Dit is echter niet aan te raden. 80% van de opbrengst van de zonneboiler valt buiten het stookseizoen. Om met de weinige uren zonlicht in de winter een huis behaaglijk te krijgen moeten er veel collectoren op het dak geïnstalleerd worden. Die collectoren zorgen in de zomer voor een gigantische overcapaciteit, die verloren gaat. Het rendement van de investering is hiermee dus zeer laag.
Zonneboilers die voorzien zijn van een keurmerk zijn van zeer hoge kwaliteit. Bij zonneboilers met een keurmerk weet je zeker dat deze optimaal werken en dat deze betrouwbaar en duurzaam zijn. Momenteel zijn de keurmerken het CW-keurmerk, Gaskeur-NZ en het Solar Keymark Keurmerk.
Op de zonneboiler wij leveren zit 10 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar garantie op arbeid. De verwachte levensduur van het systeem is 25 jaar.
Een storing is natuurlijk vervelend. Op het moment dat je te maken krijgt met een storende zonneboiler kijk dan altijd eerst op het display van de boiler. Het display geeft namelijk aan als de zonneboiler een storing heeft. Als dat het geval is, kan de boiler gerest worden volgens de gebruikershandleiding. Controleer ook het waterniveau, en wanneer nodig vul het bij. Is er sprake van een ander probleem en heb je een onderhoudscontract voor de zonneboiler bij Romijnders afgesloten? Dan is Romijnders 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. Neem eenvoudig contact op.
Het grote voordeel van zonneboilers die wij installeren is dat deze onderhoudsvrij zijn. Dit heeft er mee te maken dat de zonneboilers van onze producent geen gebruik maken van antivriesmiddelen. Wel moet jaarlijks het waterniveau gepeild worden. Het aanvullen van water gaat eenvoudig met de meegeleverde slang.