Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar
Koolmonoxide staat niet voor niets bekend als sluipmoordenaar. Je ruikt, ziet of proeft het niet, maar het inademen van deze stof kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Het inademen van een kleine hoeveelheid van dit gas kan leiden tot bewusteloosheid of erger, als er niet op tijd wordt ingegrepen. Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen in bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gasfornuis, kachel of openhaard. In deze blog vertellen we je alles over koolmonoxide; wat het is, wat de gevaren zijn en hoe je koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen.
Wat is koolmonoxide
Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen in bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gasfornuis, kachel of openhaard. Koolmonoxide ontstaat als er onvoldoende aanvoer van zuurstof is. Er wordt vaak gedacht dat koolmonoxide alleen vrijkomt bij verouderde apparatuur. Dit is een groot misverstand! Ook bij de nieuwste apparatuur kan koolmonoxide vrijkomen, bijvoorbeeld door een defect of een verkeerde aansluiting. Wanneer de ruimte dan slecht geventileerd is, kan de koolmonoxide erg gevaarlijk zijn.
Wat is koolmonoxidevergiftiging
Als wij koolmonoxide inademen krijgen onze organen te weinig zuurstof, hierdoor krijg je hoofdpijn en word je duizelig, vermoeid en misselijk. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kun je een chronische vergiftiging oplopen. Het gevaarlijke is dat je koolmonoxide niet ruikt of proeft.
Symptomen koolmonoxidevergiftiging
Je herkent koolmonoxidevergiftiging aan de volgende lichamelijke klachten:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Verwarring
- Misselijkheid
- Hartritmestoornissen
In huis kun je het onder andere herkennen aan:
- Condens aan de binnenkant van de ramen
- Gele vlammen bij de verbrandingsapparatuur
- Herhaaldelijk uitvallende waakvlam
Koolmonoxidevergiftiging voorkomen
Wat kan je zelf doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen? Het is het beste om 24 uur per dag een raam of luchtrooster open te houden in huis, zodat er altijd zuurstoftoevoer is. Daarnaast is het aan te raden om je cv ketel periodiek te onderhouden en je cv-ketel minimaal één keer per jaar te laten controleren.
Hoe kan ik mezelf beschermen tegen koolmonoxide?
Het bekende ‘Voorkomen is beter dan genezen’ gaat hier op. Maar omdat je koolmonoxide niet kunt ruiken, zien of proeven wordt dat lastig. Gelukkig bestaan er koolmonoxidemelders. Apparaatjes die, net als een rookmelders, een alarm laten afgaan zodra er (te veel) koolmonoxide vrijkomt. We adviseren je dan ook om koolmonoxidemelders in je huis te installeren. Extra tip: als je nu een onderhoudscontract afsluit bij Romijnders Service, krijg je een gratis koolmonoxidemelder! Zo weten we zeker dat, ook als wij niet in de buurt zijn, je veilig bent.