Je huis ventileren d.m.v. mechanische ventilatie
Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Als je mechanische ventilatie goed gebruikt, is het beter dan natuurlijke ventilatie. Voorwaarde is wel dat de roosters altijd open staan en je het systeem niet uitzet. Balansventilatie is ook een vorm van mechanische ventilatie, daarbij zorgt de ventilator niet alleen voor de afvoer van lucht, maar ook voor de aanvoer.
Tips om goed te ventileren
- Zorg dat er altijd lucht van buiten naar binnen kan via roosters of ramen op een kier.
-
Zorg ook dat de lucht goed door het huis kan stromen. Onder de deuren in huis moet minstens 1,5 cm ruimte zitten. Laat te lange deuren inkorten of zet een rooster in de deur of tussenmuur.
-
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
-
Maak de roosters en ventielen minstens 1 keer per jaar goed schoon. De motor heeft elke 2 jaar onderhoud nodig. Elke 8 jaar moet je de afvoerkanalen laten reinigen. Lees meer over onderhoud.
- Ga je het huis isoleren of verbouwen, of laat je de ramen of kozijnen vervangen? Kijk meteen hoe je de ventilatie kunt verbeteren, bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of CO2-sensoren die meten hoeveel verse lucht nodig is.
Hoe gebruik je mechanische ventilatie goed?
Als je mechanische ventilatie goed gebruikt, zorgt het voor voldoende gezonde lucht in huis. Er zijn 2 voorwaarden: er moet voldoende verse lucht binnen komen, én de lucht moet goed door het huis kunnen stromen. Daar heb je zelf invloed op.
Laat de roosters altijd open of raampjes op een kier, zodat er dag en nacht verse lucht je huis in komt. Zorg ook dat de lucht zich door het huis kan verplaatsen: tussen de deur en drempel (of vloer, als je geen drempels hebt) moet minstens 1,5 cm ruimte zitten. Maak deuren die te lang zijn korter, of zet een rooster in de deur of tussenmuur.
Verse lucht in slaapkamer
Let er op dat er ’s nachts voldoende verse lucht van buiten je slaapkamer in komt. Dit regel je door de roosters in de woonkamer ’s nachts dicht te doen. In de slaapkamer zet je de roosters (of een raam) natuurlijk open. Let er wel op dat je de roosters in de woonkamer ’s ochtends weer open zet.
Nooit uit, behalve bij onderhoud of ramp
Zet de mechanische ventilatie nooit uit, behalve wanneer je gevraagd wordt ramen en deuren te sluiten (bij een ramp in de omgeving) of tijdens onderhoud. Trek dan de stekker eruit. Is er geen stekker, schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.
Welke stand gebruik je?
Het ventilatiesysteem heeft 2 of 3 standen. Welke gebruik je?
- Bij 3 standen: zet mechanische ventilatie op 1 als je niet thuis bent, op 2 als je wel thuis bent (ook ’s nachts) en op 3 tijdens koken en douchen.
- Bij 2 standen: zet het ventilatiesysteem standaard op 1 (als je thuis bent of weg bent, en ook ’s nachts) en op 2 bij koken en douchen.
- Schakel altijd naar de hoogste stand als er veel mensen in huis zijn, als de was binnen te drogen hangt of als je binnen rookt.
Vraag of de installateur of onderhoudsmonteur je wil uitleggen hoe je het systeem moet gebruiken. En vraag of hij een gebruikershandleiding achterlaat.
Extra schakelaar in de badkamer
Heb je alleen een schakelaar in de keuken? Laat dan een extra (draadloze) schakelaar aanleggen in de badkamer zodat je de ventilator vanuit de badkamer harder kunt zetten.
Luchten: 10 tot 30 minuten
Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Bij luchten zet je ramen tegen elkaar open voor extra afvoer en aanvoer van lucht. Dat is nodig om extra vervuiling in huis af te voeren. ’s Ochtends de slaapkamer luchten is een goed idee. Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt, of na een feestje met meerdere mensen, vooral in deze periode met Corona. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Als de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen effect meer.
Luchten is géén vervanging van ventileren: ventileren moet continu, 24 uur per dag, het hele jaar door. Lucht alleen als het écht nodig is en zo kort mogelijk in kamers waar de verwarming aan staat. Zet de verwarming tijdens het luchten even uit zodat je niet onnodig warmte verliest.
Bron: Milieu Centraal