Is de warmtepomp nog steeds een goede keuze? (Ja!)

Het plan om vanaf 2026 verplicht een duurzamer verwarmingssysteem te kiezen bij vervanging van je cv-ketel is voorlopig van tafel. Maar wat betekent dit voor jouw verduurzamingsplannen? Moet je nog steeds overwegen om een hybride warmtepomp aan te schaffen, of kun je beter wachten?

Wat was het oorspronkelijke plan?

Het vorige kabinet wilde de (hybride) warmtepomp als nieuwe standaard maken voor het verwarmen van woningen, kantoren en andere gebouwen. Het doel was om zowel het aardgasverbruik als de CO2-uitstoot te verminderen. Daarom zou het vanaf 2026 verplicht worden om bij vervanging van je cv-ketel een duurzaam alternatief te kiezen, zoals een hybride warmtepomp.

Wat is het standpunt van het nieuwe kabinet?

Het nieuwe kabinet, dat in juli 2024 is aangetreden, blijft vasthouden aan de klimaatdoelstellingen. Nederland wil in 2030 de CO2-uitstoot met 55% verminderen ten opzichte van 1990 en in 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Hoewel de klimaatdoelen ongewijzigd blijven, heeft het nieuwe kabinet besloten de verplichte installatie van hybride warmtepompen bij cv-ketelvervanging niet door te voeren.

Waarom een hybride warmtepomp nog steeds een goede keuze is

Hoewel je niet verplicht bent om vanaf 2026 een hybride warmtepomp te installeren, blijft het een slimme keuze. Veel woningen kunnen zonder grote aanpassingen al profiteren van een hybride warmtepomp. Hiermee bespaar je tot 70% op je aardgasverbruik voor verwarming. Hoewel je elektriciteitsverbruik toeneemt, vallen de totale energiekosten meestal lager uit dan wanneer je alleen een cv-ketel gebruikt.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp combineert een elektrische warmtepomp met een cv-ketel op aardgas. De warmtepomp verwarmt je huis bijna het hele jaar door, terwijl de cv-ketel alleen op de koudste dagen bijspringt en zorgt voor warm water. Dit systeem vermindert je gasverbruik aanzienlijk en wordt gezien als een ideale tussenstap richting een CO2-neutraal Nederland in 2050.

Heeft het nieuwe kabinet iets tegen warmtepompen?

Absoluut niet. Hoewel de verplichting om een warmtepomp te installeren is geschrapt, blijft de warmtepomp een logische en duurzame keuze voor jouw woning. De subsidieregelingen voor verduurzaming, waaronder die voor hybride warmtepompen, blijven bovendien van kracht.

En hoe zit het met ons electriciteitsnet?

Ons elektriciteitsnet wordt steeds zwaarder belast. Toch is voor het installeren van een hybride warmtepomp vaak geen aanpassing in de meterkast nodig. Alleen als je ook andere elektrische aanpassingen zoals een inductiekookplaat of laadpaal wilt, kan een verzwaring van de elektrische installatie nodig zijn.

Kortom, de warmtepomp blijft een slimme investering voor de toekomst, ook zonder verplichting. Overweeg je verduurzaming? Dan is dit het moment om de stap te zetten. Wil je graag meer weten over de hybride warmtepomp? Lees dan op onze pagina welke stappen je moet nemen en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af