Hoe vaak moet je water bijvullen van een cv-ketel?
Het antwoord is simpel, bij een goed werkend centrale verwarming zou je vrijwel nooit water hoeven bijvullen.
Hoe weet je dat je water bij moet vullen?
Er zijn drie zaken waardoor je weet dat je water moet bijvullen aan de cv-installatie. Meestal geeft de (moderne) thermostaat een signaal dat het water bijgevuld moet worden. Je kan ook aan de drukmeter op de cv-ketel zien of de druk onder de 1 bar komt. Dan is het tijd om water bij te vullen tot zo’n 2 bar. Mogelijk dat je het water hoort “vallen” door de buizen of radiatoren, dan is dat ook een teken dat er te weinig water in het leidingsysteem zit.
Waarom water bijvullen cv-ketel?
De cv-ketel, verwarmingsbuizen en radiatoren vormen een gesloten systeem. Het water wordt in de cv-ketel verwarmd en de warmte wordt afgestaan aan de radiatoren. Wanneer grote luchtbellen in het water zitten en deze in de cv-ketel komen die op dat moment de brander laat branden, dan worden de buizen in de ketel erg warm, ze worden immers niet afgekoeld door water, want er zit juist lucht in het systeem. Dit zou zelfs tot een gevaarlijke situatie kunnen leiden door enorm hoge druk en temperaturen. Daar is de ketel gelukkig voor beschermd met verschillende sensoren.
Zodra zich (veel) lucht in het water van het verwamingssysteem bevindt, zal de lucht in elkaar gedrukt worden en zal de druk dalen. Water kan immers vrijwel niet ingedrukt worden, lucht wel. Door de lucht in het water kan de cv-ketel uitvallen vanwege een te hoge temperatuur of te hoge of juist lage druk, en dan wordt het koud in huis.
Automatische ontluchter
Moderne cv-ketel hebben een automatische ontluchter, die zal indien zich lucht in het water bevindt, dit laten ontsnappen. Wanneer dit gebeurt zal de waterdruk in het cv-systeem wel dalen en kan er dus op termijn voor zorgen dat de waterdruk te laag wordt en dat je het cv-systeem moet bijvullen met water.
Hoe vaak water bijvullen van een cv-ketel?
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar laten vervangen. Als die niet lek is, dan zit het lek ergens anders. Neem dan contact op met onze klantenservice. Wanneer je een onderhoudscontract hebt bij Romijnders, zal een van onze monteurs zo snel mogelijk langs komen om het probleem op te lossen.