Energie besparen in huis, wat kun je zelf doen?
Energie besparen in huis is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Maar wat kun je zelf doen in huis?
Breng radiatorfolie aan
Een radiator geeft ook warmte af aan de achterkant, waardoor een deel van de warmte in de muur trekt. Wanneer je radiatorfolie aan de achterkant van de radiator plakt, dan zorgt dit ervoor dat vrijwel alle warmte die de radiator afgeeft, in de woning blijft.
Isoleren leidingen
Elk huis heeft tal van leidingen, voornamelijk voor de cv en het water. Om te voorkomen dat buizen bevriezen (water) of energie verspillen (cv), kun je ze isoleren. De investering valt wel mee: het kost je wat tijd en hooguit een paar tientjes. Dat is zo weer terugverdiend. Het isolatiemateriaal is te verkrijgen bij de doe -het- zelf winkel.
Plaats een radiator-ventilator
Deze ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte die in een radiator gelijkmatig en versneld wordt verspreid in de ruimte. Met een radiator-ventilators kun je wel 30% besparen op je gasgebruik. Een leverancier van radiator-ventilators is bijvoorbeeld SpeedComfort. Deze ventilatoren plaats je met magneetjes aan de onderkant van de radiator. Let er wel op dat er een stopcontact in de buurt is voor stroom.
Het instellen van de juiste temperatuur van je cv-ketel
De cv-ketel regelt de temperatuur van het verwarmingswater met de ketelthermostaat. Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken moet de ketel veel gas stoken, en dat zorgt voor hoge stookkosten. Vaak kan die temperatuur lager. Voorwaarde is wel dat je woning voldoende is geïsoleerd en de radiatoren voldoende capaciteit hebben. Een goede modulerende thermostaat regelt de aanvoertemperatuur zelf naar beneden. Een goed afgestelde cv-ketel leidt tot wel 25% minder gasverbruik! Sluit nu een onderhoudscontract af en bespaar!
Vervangen van de standard radiatorkranen
De meeste radiatorafsluiters laten te veel water door en verdelen zo het water slecht over de radiatoren in huis, zeker als er eentje is dichtgedraaid. Zulke grote waterstromen door je verwarmingsinstallatie zorgen voor een lager rendement van je cv-ketel, onnodige warmteverliezen en suizende geluiden. Om nog maar te zwijgen over de hoge energierekening. Door de cv-installatie waterzijdig in te regelen haal je meer uit de ketel met minder water.
Waterbesparende douchekop:
Eén van de bekendste en meest populaire kleine ingrepen op het gebied van energiebesparing is de waterbesparende douchekop (ook wel spaardouche genoemd). Het vergt een kleine investering en levert in verhouding een grote besparing op in het water en gas verbruik. Toch zijn er nog veel huishoudens die er nog geen hebben. Veel mensen denken namelijk dat een waterbesparende douchekop ten koste gaat van het douchecomfort. Dit is echter een fabeltje, comfortabel douchen en toch besparen op water en energie gaat namelijk prima samen.