Alles over cv-ketel onderhoud

Een cv-ketel zorgt voor warmte en warm water in huis. Het is dus belangrijk dat je cv-ketel goed werkt. Om je cv ketel in topconditie te houden is regelmatig onderhoud belangrijk. Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op storingen, wordt de levensduur verlengt en werkt je cv-ketel veiliger.

Waarom cv-ketel onderhoud

Met periodiek onderhoud voorkom je dat de ketel energie verspilt door slechte verbranding of verlies van warmte. Hiermee bespaar je energie en dat is gunstig voor je portemonnee. Ook wordt slijtage op tijd opgemerkt zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je cv-ketel in topconditie te houden, maar het is ook belangrijk dat je periodiek een specialist inschakelt voor een grondige onderhoudsbeurt en eventuele reparaties.

Voordelen cv-ketel onderhoud

  • Je verlengt de levensduur van je cv-ketel
  • Je vermindert de kans op storingen
  • Veiliger
  • Minder energieverspilling

Periodiek onderhoud cv-ketel

Door het afsluiten van een contract voor periodiek cv-ketel onderhoud word jouw ketel 1x per 24 maanden of jaarlijks gecontroleerd door een van onze experts. Tijdens de onderhoudsbeurt bekijkt de monteur de staat van de cv-ketel en controleert hij de veiligheid. Hij voert onderhoud uit, zorgt ervoor dat de ontsteking optimaal werkt en dat de brander schoon is. Als het nodig is voert hij reparaties uit. Tijdens de eerste onderhoudsbeurt bekijkt de monteur ook de installatie van je cv ketel.

Wat kun je zelf doen aan cv-ketel onderhoud?

Naast het onderhoud door een specialist zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om je cv-ketel in topconditie te houden:

  • Ontluchten van radiatoren en cv-ketel.
    Als je radiatoren lawaai maken komt dat vaak door luchtbellen. Deze zijn slecht voor je ketel en energiegebruik. Om je cv-ketel goed te laten werken is het verstandig om regelmatig de radiatoren te ontluchten.

 

  • Controleren waterdruk cv-ketel
    De juiste waterdruk is belangrijk om het water door de verwarming te kunnen rondpompen. Is het koud in je woning en wordt het water niet warm? Dan kan het zijn dat de waterdruk van je cv-ketel te laag is. Deze moet tussen de 1,8 en 2 bar zijn. Is de waterdruk lager, dan is het verstandig je ketel bij te vullen.

Koolmonoxide vergiftiging

Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van onder andere aardgas. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot bewusteloosheid en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen. De oorzaak van koolmonoxidevergifiting is meestal een slecht onderhouden open geiser, gaskachel of cv-ketel én te weinig ventilatie.

Je kunt het risico op koolmonoxide verkleinen door:

  • Je cv-ketel te laten installeren door een erkende installateur
  • Een koolmonoxidemelder op te hangen in huis
  • Je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden

Meer weten over de koolmonoxidevergiftiging en wat je zelf kunt doen om het risico hierop te beperken? Lees dan onze blog.

Gratis CO-melder bij onderhoudscontract

Sluit bij Romijnders een jaarlijks Service Plus of een All-in cv-ketel onderhoudscontract af en je ontvangt een gratis gecertificeerde koolmonoxidemelder.
Een koolstofmonoxidemelder alarmeert je tijdig bij het vrijkomen van koolmonoxide door een luid alarm. Voel je veilig in jouw huis. Bekijk onze onderhoudscontracten.